Wijnproeverij Abreu Callado

wijnproeverij-alentejoWijnproeverij Abreu Callado in Benaville.

 

In Benavila ( op 15 minuten rijden ) kun je een wijnproeverij doen bij ABREU CALLADO. Voor slechts 8 euro pp ( min 4 pers.) krijg je een rondleiding in het plaatselijk museum,uitleg hoe de wijn gemaakt wordt,in een ander gebouw kun je zien hoe vroeger olijfolie werd gemaakt. Bij de proeferij krijg je 3 fles wijn en allerlei heerlijke kaas en vleeshapjes. Er kan uit meerdere wijnen worden gekozen. Echt een aanrader !! www.abreucallado.pt

 

 

Voor meer uitgebreide informatie over Portugese wijnen zie op http://www.vinhosdoalentejo.pt/index.php

De wijnroute van de Alentejo , strekt zich uit over de wijde vlaktes van deze regio, getekend door de hitte en de krachtige gronden. Probeer bij elk gerecht van de Portugese keuken een passende wijn te vinden , en je ervaart het goede tafelen!

Een wijnroutekaart kun je gratis bij elke VVV halen. Van de wijnroute van de Ribatejo (Rota do Vinho do Ribatejo) bezochten wij Casa Agricola Paciencia in Alpiarca. Het is soms wel even zoeken om de het betreffende wijnhuis te vinden!

In midden Portugal leiden de wijnroutes door talrijke historische steden en plaatsen. Meer naar het zuiden, in de omgeving van Lissabon, leiden de wijnroutes je ook af en toe langs de zee. De “Rota do Ribatejo“, die langs de oevers van de Taag loopt, voert u over vruchtbare gronden die regelmatig door de rivier worden overstroomd.

De Alentejo is het zuid-centrale gebied van Portugal. De oorsprong van de naam, “além do Tejo”, betekent letterlijk “over de Taag”. Het gebied wordt in het noorden begrensd door de Taag met ten noorden daarvan de regio Centro, in het oosten door Spanje, in het westen door Lissabon en de Atlantische Oceaan en in het zuiden door de Algarve.

Kurkeiken, olijfbomen en glooiende velden tot zover het oog reikt. Her en der verrijzen steden met witgekalkte huizen. Het gebied is vlak en dunbevolkt. De overblijfselen uit lang vervlogen tijden zijn er talrijk.

De Alentejo heeft zeer goede natuurlijke elementen voor de productie van wijn van buitengewone kwaliteit! Een wijnroute is dan ook een ‘must’! Volkeren als de Feniciërs, Grieken, Romeinen en Arabieren brachten hun zuidelijke gebruiken het land in en hadden dan ook grote invloed in de manier van eten in de Alentejo, waarbij brood, olijfolie en wijn centraal stonden. Hier vindt u nog gebieden die een unieke sfeer en goed onderhouden historische en architectonische rijkdom hebben.

Op de wijnroute door de Alentejo zijn de volgende plaatsen een stop waard: Fundação Eugénio de Almeida, in Évora; Herdade dos Coelheiros, in Igrejinha, Arraiolos; Roquevale, Monte Branco, Redondo; en Herdade do Esporão, in Reguengos de Monsaraz
Inmiddels hebben al vele Nederlander hun weg naar de Alentejo gevonden, voor de vakantie of permanent. Wilt u ook graag eens de rustieke, rustgevende en historische sfeer van deze streek van Portugal proeven, dan vindt u hier vast een geschikte vakantiebestemming bij landgenoten. Zij kunnen u allerlei leuke tips over hun regio geven. Ook weten zij de nog nostalgische restaurantjes te, waar u zich kunt laten verwennen met de meest heerlijke traditionele gerechten onder het genot van een glas regionale wijn en dat alles nog voor een ouderwetse kleine prijs!