Marvao op de spaanse grens.

Het prachtige kasteel en de 360 graden vergezichten  zouden reden genoeg moeten zijn om het middeleeuwse heuveldorpje in Marvao te bezoeken. Het dorpje is een van Portugals mooiste vestigingstadje en is sinds kort een kandidaat voor de werelderfgoedlijst van Unesco. Marvão is de stad waar je de adelaren rakelings langs ziet vliegen, waar ze vlak voor je ogen op over de steile hellingen vliegen en paraderen op de granieten rotsblokken. En naast adelaars kun je op de top van de berg genieten van oorverdovende stiltes.
Met uitzicht over Spanje en de Serra da Estrela bevind je je tussen prachtige wit geschilderde woningen. Op sommige mistige dagen waan je je echt boven de wolken, aan de schoonheid van het gebied doet het niks af, Marvao is elke dag van het jaar een bezoek waard.

 

 

Middeleeuwse sfeer.

Marvao ademt een middeleeuwse sfeer uit met smalle lanen met prachtige whitewashed huisjes en historische gebouwen. De laantjes leiden allemaal naar de top van de berg naar het 13de eeuwse kasteel met uitzicht over de grens van Portugal en Spanje . Er is een groot waterreservoir en een kerk uit de 13de eeuw te bezichtigen. Tevens is er een museum te vinden. De mooiste beloning na al dat geklim en langs kasteelmuren en torens is het prachtige wijdse uitzicht over Portugal en Spanje tijdens zonsondergang en de avondrust.

In de buurt van Marvao bevinden zich ook de heuvels van São Mamede, een nationaal park met Romeinse overblijfselen uit de oudheid.

 

Alentejo is de provincie met de eindeloze vlaktes en verder landinwaarts van heuvelachtige bergdorpjes. In de noordelijke Alentejo is het landschap groen, hoe zuidelijker je gaat in de Alentejo des te droger wordt het landschap, gekenmerkt door zon, hitte en een traag levensritme.
Het wijdse landschap wordt slechts onderbroken door kurkeiken, olijfbomen en schaapskuddes. Alles zoals het 100 jaar geleden ook was.
Hier en daar ziet men ommuurde dorpjes in het droge landschap, zoals Marvão en Elas. Op de heuvels vindt je kleine witte, gelijkvloerse huisjes. De kastelen herinneren aan vervlogen tijden en overal vindt men nog de Moorse invloeden .