Terug naar de middeleeuwen in Elvas.

Elvas is een van de verborgen schatten van Portugal, zo ver naar het westen van het land dat maar weinig mensen weten dat het bestaat. Maar degene die de trip maken naar Elvas staat een geweldige ervaring te wachten. De stad is eigenlijk een groot fort, met versterkingen , een aquaduct en een gigantische oude muur.
De stad bevindt zich op de uitgestrekte droge vlaktes van de oostelijke Alentejo op de grens met Spanje. Binnen de stadsmuur vindt je kiezelstenen straten, oude kerken, wit geschilderde straten en huisjes en kleine familie restaurantjes. Elvas heeft behoorlijk wat te bieden voor toeristen die eens van de gebaande paden af willen gaan.

Koning João van Portugal.

Er zijn tientallen forten gebouwd in Elvas door de jaren heen, er zijn zelfs forten gebouwd om de grotere forten te verdedigen. De obsessie om Elvas te verdedigen komt vanuit de gedachte dat als Spanje ooit Portugal aan wilde gaan vallen ze hoe dan ook via Elvas zouden komen. Koning João verklaarde Elvas dan ook ” de route naar Portugal voor de Spanjaarden”.  Vooral na de onafhankelijk van Portugal van Spanje was Koning João beducht op een invasie vanuit Spanje. De regio Elvas en Badajoz aan de Spaanse kant van de grens kende dan ook een tijd van onrust en gevechten totdat in 1668 het vredesverdrag tussen Portugal en Spanje werd getekend.

De rijke geschiedenis heeft hier duidelijk zijn sporen achtergelaten. Wie na 35 kilometer rijden vanaf Figueira e Barros de historische stad binnenrijdt, zal verbaasd staan over hoe de Romeinen 2000 jaar geleden zo’n gigantisch aquaduct hebben kunnen bouwen.

 

 

Alentejo is de provincie met de eindeloze vlaktes en verder landinwaarts van heuvelachtige bergdorpjes. In de noordelijke Alentejo is het landschap groen, hoe zuidelijker je gaat in de Alentejo des te droger wordt het landschap, gekenmerkt door zon, hitte en een traag levensritme.
Het wijdse landschap wordt slechts onderbroken door kurkeiken, olijfbomen en schaapskuddes. Alles zoals het 100 jaar geleden ook was.
Hier en daar ziet men ommuurde dorpjes in het droge landschap, zoals Marvão en Elas. Op de heuvels vindt je kleine witte, gelijkvloerse huisjes. De kastelen herinneren aan vervlogen tijden en overal vindt men nog de Moorse invloeden .