Evora de grootste stad van de Alentejo.

Évora is een aangenaam rustig stadje om in rond te wandelen, waar veel te zien is. De goed bewaarde gebouwen, de smalle bochtige kasseistraatjes en de vele pleintjes vormen een prachtig geheel samen met de volledig intacte omwalling. Op het centrale plein heerst een aangename sfeer, ideaal om te verpozen op een terrasje … op voorwaarde dat het mooi weer is natuurlijk !

In de grootste stad van de Alentejo, vindt u vele historische gebouwen, zoals schitterende kathedralen, Évora_-_Praça_do_Giraldode kerk Igreja Real de São Francisco met haar Capela dos Ossos en een Romeinse tempel. De stad is geheel afgeschermd met een middeleeuwse ringmuur. De smalle straatjes met booggangen doen herinneren aan de tijd dat de Arabieren hier heersten. Évora is een bruisende stad, ook vanwege de vele studenten, waarin je dagen rond kunt dwalen en steeds nieuwe dingen ontdekt.

De naam van de stad tijdens de Romeinse tijd was Ebora Cerelis en later Liberalitus Julia Ebora. In 414 werd Évora door de Visigoten op de Romeinen veroverd. In ca. 714 werd de stad veroverd door de moslims van Al-Andalus onder Abd al-Aziz ibn Musa ibn Nusayr, die het Yabura noemden. In de 12e eeuw vormde de stad met Beja de taifa Beja en Évora tot aan de verovering van Almohaden uit Marokko in 1150. De Portugezen namen de stad in 1159 kortstondig in en verloren het in 1161 wederom aan de moslims.

 

Het historische centrum van de stad is in 1986 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Tot de bezienswaardigheden behoren:

  • een Romeins aquaduct, 18km lang met een verloop van slechts 2 meter.
  • de Romeinse tempel van Évora (ook Templo de Diana) met Korinthische zuilen
  • de kathedraal van Évora, vroeg-gotisch, gebouwd van 1186 tot 1204
  • het klooster van Lóios (Convento dos Lóios) uit de 14e eeuw
  • San Francisco kerk (met de kapel van de botten)
  • de universiteit, voorheen een jezuïetenklooster, werd gebouwd in 1559 door de kardinaal Henrique, die toen ook bisschop van Évora was. Hij was sinds 1554 ook namens Sebastiaan van Portugal (1554-1578) regent van Portugal, en in 1578 diens opvolger als 17de koning van Portugal. Het klooster werd in 1979 heropend.
  • het paleis van Diana Álvares Pereira de Melo (1978), 11de hertogin Cadaval, en haar echtgenoot prins Charles-Philippe d’Orléans (1973), kleinzoon van Henri d’Orléans. Beiden zijn directe afstammelingen van Robert II van Frankrijk (972-1031). Hun eerste kind, prinses Isabella, werd op 22 februari 2012 geboren.

Ten zuidwesten van de stad ligt Anta Grande do Zambujeiro, één van de grootste hunebedden van het Iberisch Schiereiland.

Alentejo is de provincie met de eindeloze vlaktes en verder landinwaarts van heuvelachtige bergdorpjes. In de noordelijke Alentejo is het landschap groen, hoe zuidelijker je gaat in de Alentejo des te droger wordt het landschap, gekenmerkt door zon, hitte en een traag levensritme.
Het wijdse landschap wordt slechts onderbroken door kurkeiken, olijfbomen en schaapskuddes. Alles zoals het 100 jaar geleden ook was.
Hier en daar ziet men ommuurde dorpjes in het droge landschap, zoals Marvão en Elas. Op de heuvels vindt je kleine witte, gelijkvloerse huisjes. De kastelen herinneren aan vervlogen tijden en overal vindt men nog de Moorse invloeden .