Koninklijke stallen van Portugal.

 coudelaria-alter-alentejo

In de streek Alentejo is ontzettend veel te zien en te beleven. In Alter de Chao, op amper 8 kilometer van Figueira e Barros vindt u de Koninklijke stallen van Portugal.

Iedereen die ook maar iets met paarden heeft, moet dit gezien hebben. Een museum vol met allerlei paarden atributen, zoals koetsen.tuigen en zadels.

De stoeterij beslaat achthonderd hectare prachtige landschap, dat zich toelegt op de adel van de Lusitaanse paard. Koning D. João V richtte de koninklijke stoeterij in 1748 op met als doel het voorbereiden van paarden voor de koninklijke manege. “Moge dit ras voor altijd zuiver gehouden worden”, werd het koninkrijk bevolen in 1812.

 

 

Na een paar tegenslagen in de loop van de tijd, is de stoeterij nu nieuw leven ingeblazen, maar denk niet dat je hier alleen komt om dit edele paardenras te kunnen zien. Neem gelijk de kans om paardrijlessen te nemen, om de merries en veulens te zien grazen en de maneges, stallen en het museum waar u alles te weten komt over hoe deze paarden worden gefokt.

In de stallen kunt U raszuiverheid van de Alter Real Lusitano raspaard bewonderen, en komt U meer te weten over hoe men de top hengsten selecteert.

 

Meer info over het Alter Real van Wikipedia

Geschiedenis

Vanaf 1747 werd de Alter Real gefokt door de koninklijke familie, de Braganza’s. Deze familie importeerde een groot aantal merries uit Andalusië in Spanje om een stoeterij op te richten in Alter do Chao. De Alter real is technisch gezien geen apart ras maar een bloedlijn binnen het andere, grotere Portugese ras, de Lusitano. De populariteit van het ras nam in de 18e eeuw enorm toe vanwege zijn talent als rijpaard. Dit werd in de Napoleontische tijd bedorven door inbreng van Engelse volbloed, Arabische volbloed, Normandiër en Hannoveraan. Uiteindelijk is de Andalusiër ingebracht om de Altér real weer terug te brengen naar zijn oorsprong. In het begin van de 20e eeuw kwam er opnieuw een inzinking met het einde van de Portugese monarchie. Dankzij de inzet van de Portugese schrijver, geleerde en paardenfokker dr. Ruy d’Andrade in de jaren 1930-1939 is dit ras behouden gebleven. Hij kocht net op het nippertje twee hengsten, die al twintig jaar oud waren, en begon er mee te fokken met een paar merries die hij had weten te vinden.

Raskenmerken

De stokmaat van dit ras ligt tussen de 155 en 162 cm. Veel voorkomende kleur is bruin. Soms ziet men ook schimmelkleuren. Het hoofd is middelgroot met een brede kaak en een rechte of licht convexe neuslijn. Het lichaam heeft een korte, gespierde hals die goed gewelfd is. Ook de schoft moet goed ontwikkeld zijn. De Altér Real heeft een compacte bouw met een korte brede rug en gespierde achterhand met een goed aangezette staart. De schouders zijn schuin de benen zijn hard, met slanke, droge pijpen en koten. In zijn beweging toont dit ras zeer veel actie, de gangen zijn verzameld en precies.